Your Cart

Vad särskiljer modellerna?

Att välja kniv innebär att först och främst förstå vilket användningsområde du önskar fylla i just din matlagning. Till de allra flesta kök klarar man upp emot 90% av alla uppgifter med en kockkniv i storleken runt 20 cm. Att klara sig på en kniv i köket är inget ovanligt, men du kanske vill, som många andra av våra kunder göra matlagningsupplevelsen lite mer spännande och fylla ditt kök med några mer specialiserade knivmodeller till just dig. 


Nedan kommer vi presentera vad respektive modell är specifikt bra till:


Kockkniven

Den klassiska europeiska kockkniven är garanterat den vanligaste kniven du stött på. Detta då den är otroligt bra på väldigt mycket, allt från att hacka grönsaker, skära kött till att hantera både små och stora jobb i köket. Den är vanligast i storlekar mellan 16-25 cm där längden beror på tycke och smak men även balansen i kniven, är balansen långt fram kan det kännas naturligt med ett ”pincettgrepp” över bladets rygg lite längre fram vilket kanske gör att du önskar ett längre blad då du nästintill enbart använder den främre delen av bladet. Den klassiska kockkniven har ett lätt rundat blad som föredras av personer som använder en gungande rörelse från spets till häl när de hackar grönsaker. 

 Kockknivar kommer även i olika tappningar såsom gyoto och kiritsuke där de olika tappningarna är olika anpassade till olika hacktekniker. 
Santoku

Denna knivmodell är japanska motsvarigheten till den europeiska kockkniven, med en något rakare bladyta är santokukniven mer anpassad för att hacka än att gunga kniven, detta gör att kniven också kan uppfattas än bättre vid bearbetning av grönsaker. Kniven känns lätt igen med sin fallande spets och är oftast något kortare än den klassiska kockkniven och återfinns vanligast mellan 14-18 cm men låt inte det kortare bladet skrämma dig då den långa bladytan som når skärbrädan gör att även en 14cm Santoku känns otroligt bra till de flesta jobben i köket. 


Universalkniven

Även kallad allkniv så säger namnet sig självt, kniven har många likheter med kockkniven men är något mindre, oftast mellan 14-18cm, med en markant lägre rygg. Kniven klarar de flesta jobben i köket men är i sig inte specialist på något. Jämfört med kockkniven är den bättre på att dela på frukt och grönsaker, bättre på att filéa och putsa kött och fisk men sämre på att hacka och skära långa drag. 


Skalkniven

En av det allra minsta knivarna samtidigt som de kan vara de mest underskattade. En bra skalkniv används till alla småjobb i köket såsom grovskalning av grönsaker och rotsaker, delande av frukt och grönt men framförallt vid skalande utav lök gör denna lilla hjälpreda uppgiften lekande lätt. 


Grönsakskniven

En grönsakkniv är en kniv anpassad för bearbetning, hackning och skivande utav grönsaker, för detta önskar man en kniv med högre rygg, rakare blad för att ha en längre bladyta i kontakt med skärbrädan samt där behovet av en vass spets i stora drag försvinner. Här har den japanska modellen Nakiri verkligen alla fördelar som du kan önska i en grönsakskniv. Är din kost mestadels bestående utav vegetarisk eller vegansk råvaror bör du kanske fundera kring att ersätta din kockkniv med denna modell istället. Inom kategorin grönsaksknivar kan du även finna specialistmodeller såsom tomatknivar med tandat blad för att enklare skära genom skalet.


Hackor

Det finns 2 vanliga hackor som återfinns och syns i diverse kök, den kinesiska hackan och köttyxan. Om än de har likheter med varandra skall de inte blandas ihop då användningsområdena är helt olika. Köttyxan har mjukare stål, bredare blad och ett böjt blad. Allt detta för att vara effektiv och hållbar vid delning av köttstycken där du kan komma att hamna i kontakt med ben vilket kan skada en hård och smal egg. Den kinesiska hackan däremot är en kniv med hårdare stål, plattare blad och smalare över ryggen vilket används lika brett i det kinesiska köket som en klassisk kockkniv används i det europeiska köket. Kinesiska hackan är oerhört bekväm att använda trots sin storlek då tyngden gör den oerhört balanserad och lättstyrd i hackandet av grönsaker som ett exempel. 


Brödknivar

Namnet talar för sig själv och kniven är något som ingen klarar sig utan så länge som man någon gång ibland köper hem bröd som behöver skivas i någon form. Kniven kan även vara effektiv i andra lägen där ett tandat blad behövs såsom att dela på lätt frysta råvaror där sågfunktionen kan hjälpa. Tandmönster kommer i nästan lika många former som det finns knivmodeller med alltifrån taggiga tänder, till vågformade blad och allt däremellan. Där är inga produkter att visa i denna kategori.

Denna hemsidan använder cookies för att fungera, läs vår Integritetspolicy för att ta reda på mer.