Your Cart

Slipa med våtslipsten

Du kanske har köpt din första riktiga kniv eller så har du bara landat i tanken att du vill kunna göra det själv och nu blivit nyfiken på hur du kan slipa dina knivar själv för att kunna förse dig själv med sylvassa knivar vid var givet tillfälle. Oavsett anledning kommer vi här gå igenom grunderna för att slipa dina knivar på en våtslipsten hemma. 


Varför våtslipsten?

En våtslipsten är i grunden ett block, sammansatt av olika fint material för att uppnå olika nivåer utav slipresultat. Att använda sig utav en teknik som blandar in vatten i slipningen hjälper ständigt till att kyla den tunna eggen så att den inte blir varm och stålets karaktär således förändras men framförallt uppnår du en otroligt fin och jämn slipning när våtslipstenens korn blandas med vatten. 


Grit?

Grit är beteckningen få hur grov/finkornig en sten är. Våtslipstenar kommer i Grit från 120 upp till >13.000. En lägre grit = grövre sten vilket innebär att om du har stora skador på din kniv så som en avbruten spets, eller en chippning i eggen så kan det vara en god idé att använda sig av en grövre sten till en början för att snabbare arbeta bort material och således forma om eggen. Att däremot få en egg som är oerhört jämn och vass kräver att du kommer upp runt 2000 i grit. 


Vi kategoriserar in Grit i följande sektioner för din översikt:

#120 - #600 = Grovslipning

#600 - #2000 = Mediumslipning

#2000 - #5000 = Finslipning

#5000 - < = Polering


Tänk på att det finns kombistenar idag där du får olika grit på respektive sida av stenen för att kunna använda samma produkt till mediumslipning och finslipning. 


Innan du börjar slipa

Innan du börjar slipa skall du blötlägga din slipsten, säkerställ att du gjort detta en stund innan du börjar slipa dina knivar. Ha gärna en skål vatten tillgängligt under slipningen som du kan använda för att skvätta på stenen ifall den torkar ur under processen (viktigt att stenen inte blir torr för att uppnå bra resultat). Placera sen slipstenen på ett stabilt underlag som samtidigt gör att den inte rör på sig, antingen i en slipstenshållare eller en gummimatta.


Vinkeln?

Varje knivserie har sin egen slipvinkel, för att säkra att din slipning hemma blir så effektiv som möjligt skall du försöka hålla kniven i samma vinkel, för att uppnå detta brukar vi rekommendera att du lägger kniven i vinkel likt bilden nedanför men med eggen mot dig, du vinklar upp bladet, samtidigt som du flyttar fingerspetsen från slipsten till bladet fram och tillbaka ända tills dess att du känner att det inte är en vass skarv kvar mellan eggen och slipstenen. När du uppnått detta är kniven vinklad i samma gradantal som slipvinkeln. Sedan försöker du hitta ett stabilt grepp och låsa handlederna för att bibehålla vinkeln när du nu skall börja slipa din kniv. 
Rörelsemönster

Nu när du valt rätt sten och hittat din slipvinkel skall du röra kniven fram och tillbaka längs slipstenen, med start från hälen på bladet gnuggar du knivar fram och tillbaka med ett högre tryck mot slipstenen i rörelsen mot dig. Du upprepar denna rörelse fram och tillbaka, samtidigt som du metodiskt flyttar kniven i sidled mot spetsen på kniven, på så vis slipar du till slut hela eggen. 


När vet jag att jag är klar?

I början kommer du vilja känna efter oftare innan du blivit van men för att vara säker  att du slipat hela eggen enligt önskemål, skall du känna på den sidan av eggen som pekat uppåt att du har en så kallad råegg. Detta känns ungefär som att stålet har böjt sig/lagt sig ner längs hela bladet. När du uppnått detta repeterar du slipningen på andra sidan för att bli av med råeggen och låta eggen bli formad likt ett V. Denna procedur återupprepar du sedan på respektive sten du önskar använda beroende på ditt önskemål i slutresultat.


Lycka till!

Denna hemsidan använder cookies för att fungera, läs vår Integritetspolicy för att ta reda på mer.