Your Cart

Välj rätt knivmodell

Vilken längd på blad skall jag ha? Skall jag välja en Santoku istället för en klassisk kockkniv eller kanske en Kiritsuke? Vilka andra knivar skall jag ha dessutom förutom den jag använder varje dag?


Att välja rätt knivmodell för dig vill vi påstå handlar först och främst om vad som faller dig i smaken, i andra hand hur mycket pengar du är villig att investera. Vilket i praktiken innebär hur många knivar du är beredd att investera i till ditt kök. 

 Oavsett kan du alltid, genom att välja en knivserie med många olika modeller, försäkra dig att du kommer kunna bygga ut ditt knivsortiment hemma inom samma formspråk. 


Nedan har vi rangordnat hur vi anser att man bör tänka vid val av knivar till sitt eget kök, från viktigaste kniven till de mindre användbara. 


Första kniven i lådan

Här skall du ha den kniven som hjälper dig att bereda så mycket utav din kost i köket som möjligt, av denna anledning är antingen den europeiska kockkniven eller någon av de japanska modellerna: Gyoton, Santoku eller Kiritsuken. Att välja mellan dessa 4 olika handlar dels om hur lång kniv du önskar men även vilket utseende du faller för då alla dessa är gjorda för att vara allsidiga i sin hantering. 

 Bereder du däremot mestadels vegetarisk eller vegansk mat kan denna knivmodell enkelt bytas ut mot en Nakiri (Japansk grönsakskniv), vilket är en specialist på att hantera grönsaker i köket. Om du skall köpa 2 knivar

Iom att den första kniven du valt är otroligt allsidig och klarar breda arbetsuppgifter anser vi att det är viktigt att du kompletterar med en kniv som är mer utav en specialist i köket som hjälper dig med precisionsarbetet. Därav väljer vi att prioritera en skalkniv i denna kategorin med anledningen att den är otroligt hjälpsam när du skalar lök, skär småpotatis, skär frukt, osv. Den är ovärderlig i när du väl vänjer dig att använda dig utav den och den klarar av de små jobben som din stora kockkniv inte klarar av. Om du investerar i 3 knivar

Med kniv 1 och 2 klarar du nu en otroligt bredd i köket men du saknar en detalj, förmågan att skära upp bröd eller annat material som kräver ett sågtandat blad. Brödkniven talar för sig själv men är oerhört svår att ersätta med någon annan kniv för just det ändamålet. Resterande knivar

Vad ska man ha sen då? Jo, här styr helt och hållet din matlagning och hur du arbetar i köket. Önskar du ett mellanting mellan skalkniven och ditt val av kockkniv kanske du skall gå på en universalkniv, putsar du mycket kött hemma kanske universalkniven även här kan vara bra men vill du garantera gott resultat investerar du i en filékniv vilket också kan vara rätt val för fiskälskaren. Tillagar du ofta stora köttstycken hemma så kan trancherkniven vara rätt val för dig. Oavsett tycke har vi garanterat en kniv som kommer passa dig om du önskar bredda ditt knivsortiment hemma. 

Denna hemsidan använder cookies för att fungera, läs vår Integritetspolicy för att ta reda på mer.