Your Cart

Välj rätt skärbräda

Skärbrädan, underlägget som används varje dag, kanske flera ggr om dagen utan att ens skänkas en tanke åt. Antagligen det köksredskap vi tar mest för givet men som samtidigt kan göra matlagningen att upplevas lyxigare, roligare och enklare om du använder rätt skärbräda för rätt ändamål. 


Materialval

Skärbrädor görs idag i flera olika typer av material, allt från plast, trä, glas och även sten. Ett hårdare material kan lämpa sig bättre för servering än för beredning då eggen på din kniv kommer skadas lättare av en hårdare skärbräda. En mjukare skärbräda gör det dock möjligt för eggen att skära ner i materialet vilket gör att rengöring blir viktigare beroende på den maten du tillagar. De vanligaste skärbrädorna är plast och trä där plast mycket väl kan göras billigt och kan hålla länge men där de i trä kan vara att föredra av både miljömässiga och estetiska skäl men kräver mer omvårdnad i form av inoljning och rengöring. 


Hur många och vilka?

Med risk för kontaminering mellan olika råvaror nämns det ofta att man bör ha olika skärbrädor för olika ändamål för att undvika att bakterier sprids. Där man rekommenderar att ha separata för fisk, kyckling, fläskkött, nötkött, mejeriprodukter och grönsaker. Märk gärna upp skärbrädorna på undersidan för att lätt urskilja dem åt och fundera även på vilken storlek du önskar för respektive råvara. En lite mindre kan vara smidig till grönsaker samtidigt som det kan vara svårt att hacka dem beroende på vilken teknik du har med din kniv. 


Oavsett skärbräda, tänk på att lägga en fuktig kökshandduk, disktrasa eller pappershandduk under den innan användning så slipper du stå och hålla i skärbrädan medans den används vilket gör användningen markant smidigare än om skärbrädan glider runt på diskbänken. 


Olika funktioner

Avrinningsränna, slät skärbräda eller kanske uppsamlingslådor integrerade i skärbrädan? Avrinningsrännan är fantastisk för att hantera kött då det lätt kan rinna köttsaft som utan denna rännan behöver tas om hand om på diskbänken istället. De släta skärbrädorna kan vara att föredra för kyckling och fisk medans de med uppsamlingslådor är fantastiska vid grönsaksberedning då du enkelt kan samla ihop alla grönsaker du hackat i bunkar. 


Massivt, stavlimmat eller ändträ


Att tillverka en skärbräda av massivt trä innebär att man behöver hitta en trästam som är tillräckligt bred för att matcha de önskade måtten på skärbrädan, detta kan medföra stora mängder spill samt kräver mycket utav torkningsprocessen av materialet för att inte skärbrädan skall slå sig med träets fibrer.

 En inte helt ovanlig teknik i tillverkning av skärbrädor är att limma samman långa stavar av de träslag de önskar tillverka skärbrädan i. I detta fallet kommer träfibrerna att ligga ner tvärs över skärytan på skärbrädan. Detta är en förhållandevis enkel tillverkningsmetod som möjliggör mindre spill och mer flexibilitet i vilken storlek en skärbräda kan tillverkas i. Att träfibrerna ligger ner gör att ytan blir väldigt hållbar men samtidigt hård för eggen vilket gör att denna typ av skärbräda sliter mer på kniven än en skärbräda av ändträ.

 Att tillverka en skärbräda av ändra innebär i korta drag att man ställer samman små bitar av trä där fibrerna får vertikalt från ovansida till undersida av brädan, detta kräver mer noggrannhet och fler limmade skarvar vilket skapar en krångligare tillverkningsprocess samtidigt som det genererar en skärbräda som har en mjukare yta för knivseggen då fibrerna kan ”öppna” sig för eggen och sedan ”självläka”. Detta i sig medför även att skärbrädan håller sig snygg längre än alternativen.

Denna hemsidan använder cookies för att fungera, läs vår Integritetspolicy för att ta reda på mer.