Your Cart

Skötselråd för knivar

Att ta hand om dina knivar på rätt sätt är något vi på knifepoint verkligen brinner för då din investering i en bra kniv lätt kan göras ogjord efter relativt kort tid med fel typ av skötselråd. 


Många knivar har vad som kallas rostfritt stål, tyvärr betyder inte det att stålet är 100% motståndskraftigt mot oxidation och rost då allt stål utsätts för dessa angrepp beroende på miljön de infinner sig i. Då en kniv dessutom behöver vara utav en hårdare kvalité för att klara av att hålla skärpan länge samt kunna ha en aggressiv slipvinkel för att bli riktigt vass behöver stålet vara slittåligt nog för att hålla när det blir oerhört tunt längst ut vid eggen. 

 Då krom, som är den rostbeständiga beståndsdelen i stål också gör stålet mjukare kan man således inte tillföra för mycket utav detta material då du får en underpresterande kniv istället. 


Rengöring

Med ovanstående i bakgrund är det en god vana att skölja av och torka av knivbladet direkt efter användning, särskilt efter att ha använt kniven på råvaror med högre syra så som citrusfruker, lök, etc. Detta då dessa råvaror eventuellt kan skapa fläckar i stålet. 


Undvik att diska dina knivar i diskmaskinen då diskmedel både är frätande och innehåller slipmedel vilket gemensamt snabbt förstör eggen på dina nya knivar och du förlorar skärpan. Det är inte helt ovanligt att eggen snart ser ut som ett oregelbundet sågblad om du ständigt diskat dem i diskmaskinen. 

 Det kan mycket väl vara bekvämt att diska i diskmaskinen men du sparar snabbt in den tiden i att knivarna fungerar som det ska och du slipper slipa om dem om vart annat. Förvaring

Viktigast vid förvaring av dina knivar är att hålla eggen skyddad så att den inte skadas, detta gör den sannolikt om dina knivar ligger löst i en kökslåda men kan likaså hända om du har en knivinsats för kökslådor då kniven ofta vilar på en liten del av eggen där den kan skadas när den läggs ner och tas upp ur lådan. Bästa förvaringen av en kökskniv är att ha en knivblock eller en magnetlist att hänga knivarna på då eggen garanterat hålls skyddad mot skador. 

Denna hemsidan använder cookies för att fungera, läs vår Integritetspolicy för att ta reda på mer.