Your Cart

Slipning

En slaktare sa en gång: -”man skär sig inte på sina vassa knivar, man skär sig på de slöa”. Med detta menades att man behöver ta i så mycket mer för att göra jobbet med en slö kniv och det är då misstagen kommer. 

 Att ta hand om sina knivar handlar såklart mycket om det dagliga med att hålla kniven ren och undvika skador genom att förvara den på rätt sätt. Men oavsett hur minutiöst du tar hand om din kniv kommer eggen efter hand att bli slö och för att förklara hur du hanterar detta kommer vi gå igenom vad du skall använda i vilket läge. 


Eggen är tunn

På en riktigt kvalitativ kniv, är knivseggen slipad ner mot 10-11 graders vinkel vilket gör att knivens egg i det yttersta lagret är otroligt tunn och om man tittar på eggen i detalj efter användning tar det inte lång tid innan eggen har lagt sig (vikt sig) ner åt en sidan. I detta fall kan kniven fortfarande upplevas vass och fullgott bra för oss glada hemmakockar men allt för långvarig användande utan att vända upp eggen igen gör kniven snabbare slö. 


För att hantera detta använder man normalt ett brynstål och drar ett lätt drag på vardera sida om kniven för att lyfta eggen igen. Ett brynstål är oftast väldigt fint och är inte tänkt att slipa upp kniven så att använda detta för att slipa kniven genom att dra väldigt många drag skapar oftast omvänt resultat då du har svårt att styra vilken vinkel eggen slipas i och resultatet blir lätt en rundad egg istället för en skarp, vass sådan. 


Ibland behöver kniven återställas

Iom att en brynstål till slut rundar eggen och att långvarigt användande kan leda till att små flisor lossnat från eggen eller att eggen bara blivit slö efter all kontakt med skärbrädan behöver du då och du grundslipa eggen för att uppnå god skärpa igen. För att göra detta kan du välja flera olika alternativ där det viktigaste är att försöka hålla samma slipvinkel som kniven tillverkades med. Leverantörerna är idag väldigt måna om att skapa en kniv som är så vass som möjligt utan att tumma på hur länge eggen håller så att hålla sig till den slipvinkel som kniven kom med kommer garanterar göra dig nöjd, men om du tex slipar ett mjukt stål med för lågt gradantal kommer du få en egg som kanske bara klarar av några dagar innan den upplevs slö igen. Våtsten eller skicka in kniven till ett proffs?

Att slipa sina knivar på en våtslipsten är garanterat det sättet som kan ge det bästa resultatet då det idag finns slipstenar som är oerhört fina i sin struktur och således kan skapa en väldigt fin skärpa på knivarna, konceptet med dessa är att man slipar kniven i en fast vinkel mot en våt slipsten där man går från en grövre sten som kan slipa bort stora ojämnheter, vidare till finare och finare stenar tills man uppnått den skärpan man vill nå. Man skall inte på något sätt göra slipning av knivar mer komplex än vad den är samtidigt som man inte skall förringa att det kan vara väldigt smidigt att få någon att göra jobbet åt en. Se bara till att inte rädas av att slipa stenen själv för att du inte kan, då detta är något alla kan lära sig och bli fullgott bra på redan efter några tillfällen. Antagligen kommer resultatet från att skicka iväg kniven generera ett bättre resultat om du jämför med första gången du slipar, men efter ett par ggr har du både sparat pengar och lärt dig att ta hand om dina egna knivar. För att garantera slipvinkeln finns även tillbehör som slipstöd som garanterar att du håller kniven i rätt riktning genom hela processen.Andra alternativ på slipning

Vill du slipa dina knivar själv men önskar undvika att skicka iväg dem och anser att en våtslipsten än dock är för komplext eller tidskrävande finns det andra alternativ för dig att titta på. Klassiska knivslipar där du drar kniven fram och tillbaka gör ett fullgott jobb men levererar sällan den fina finishen och otroliga skärpan som en slipsten kan uppnå men du får med lätthet en kniv som snabbt blir fantastiskt vass. Nackdelen med dessa är att, iom att slipningen inte blir lika noggrann som med andra alternativ kan denna process behöva göras mer ofta än tidigare alternativ. Oavsett är detta en prisvärd lösning att ha hemma. 

Denna hemsidan använder cookies för att fungera, läs vår Integritetspolicy för att ta reda på mer.