Your Cart

Knivguide

Att välja rätt kniv för dig och din matlagning är något som vi gärna hjälper dig med, du kanske tillhör en av dem som skall köpa en riktigt bra kökskniv för första gången eller har haft ett par bra knivar och bara vill förkovra dig i djupare kunskap. Här nedan staplar vi upp vad vi anser vara påverkande kring valet av kniv. Skaft

Vi vill helst lägga denna kategorin högst då känslan av att hålla kniven i handen är något utav det viktigaste för att trivas med den kniven du senare skall använda varje dag. Inom detta område finns det mängder med varianter men för att stapla ner dem i något förenklade områden så vill vi kategorisera dem som västerländska skaft och orientaliska skaft där skillnaden ofta innebär att en västerländskt skaft har en full tånge med nitat handtag och det orientaliska har enbart en smal tånge inuti skaftet och blir således lättare än det västerländska. 

 Det västerländska skaftet med mer tyngd skapar således en balans i kniven som brukar ligga nära mitten mellan blad och skaft vilket innebär att om du föredrar att hålla tumme och pekfinger relativt långt bak på kniven, är detta skaftet för dig. 

 Det orientaliska skaftet å andra sidan flyttar fram balansen och således också ditt grepp, så om du föredrar att hålla kniven genom att nypa fast med tumme och pekfinger längre fram på bladet är det handtag åt detta hållet du skall sträva efter. 


 Det som även skiljer skaften åt varandra är hur de är slipade, här finns mängder av varianter som vi försöker förtydliga genom både bild och text på respektive produkt men för att generalisera finns det ergonomiskt slipade handtag, oftast på de västerländska handtaget då dessa passar bra med ett grepp längre bak på handtagen. Det finns även tydligt slipade höger- och vänsterskaft där ett vanligt exempel är det kastanjeformade handtaget vilket även kallas D-grepp där handtaget är slipat ganska slätt på insidan (vid tummen) och mer rundat/spetsigt på motsatt sida. Dessa handtag är oerhört bekväma och fungerar väldigt väl på de orientaliska skaften.
Stålets hårdhet

Allt stål som tillverkas idag innehar olika typer av karaktär och egenskaper beroende på vilka metaller som blandas ihop i stålet. Beroende på de ämnen som blandas in i stålet blir stålet antingen mer korrosionsbeständigt men samtidigt något mjukare, eller så önskas ett hårdare stål och då minskar även motståndskraften i stålet mot korrosion såsom rost eller fläckar på stålet. Anledningen till att man önskar det ena eller det andra handlar mycket om hur vass man vill att eggen skall kunna bli samt hur länge kniven skall klara av att hålla eggen vass. Ett mjukare stål gör eggen mindre slittålig men samtidigt lättare att slipa upp igen medans ett hårdare stål gör att du både kan slipa kniven med en aggressivare slipvinkel men även att denna eggen klarar sig ett längre tag med nackdelen att det krävs mer noggrannhet vid slipning av eggen för att få den riktigt bra. Stålet hårdhet mäts i en skala som benämns HRC (Hardness Rockwell C) där en högre siffra indikerar för ett hårdare stål. Önskar du ett rostfritt blad som ändå klarar av att hålla en oerhört vass egg med skärpa över tid rekommenderar vi dig att leta efter en kniv som har en HRC mellan 58-62. Inom detta intervall kan du själv slipa upp dina knivar hemma med en slipsten och nå oerhört bra resultat.

 Knivar över 62 i HRC betecknas som mycket hårt stål och är ofta benämnt som kolstål eller stål med hög kolhalt, denna hårdhet krävs om du önskar gå ner mot en vassare egg. Knivar mellan 56-58 HRC kallas mediumhårda och under 56 HRC kallas mjukt stål där fördelen är att de tål tuffa tag och kan således återses i tex köttyxor eller dylika knivmodeller. 
Slipvinkel

För att beskriva hur slipvinklarna på olika knivar kan påverka ditt val skall vi först dela in dessa i enkel och dubbelslipade blad enligt nedanstående bild där dubbelslipade blad motsvaras av profil (b) och enkelslipade motsvarar (a) och (c). 

Enkelslipade återkommer oftast på knivar som är avsedda för att skiva eller hacka tunna skivor av det materialet som de används på, då denna slipvinkel tillåter kniven att bli oerhört vass och ge möjlighet till att skära tunna skivor tack vare att kniven blir lättstyrd vid den släta sidan och risken för att kniven skall ”skena iväg” minskar. Dessa knivar är tydliga höger- och vänsterknivar. På dessa knivar är ibland den ”släta” sidan lite konkav för att skapa en luftficka vilket minskar friktionen vilket leder till att kniven med lätthet skär igenom materialet.


Dubbelslipade knivar är det absolut vanligaste och även mest allsidiga i köket och de tillåter olika typer av slipmetoder för att nå olika resultat där sidorna kan vara konvexa, v-slipade, konkava, etc. Oavsett slipvinkel är de stora skillnaderna hur aggressiv slipvinkel du har på eggen där en slipvinkel ner mot 10-15 grader är oerhört vass men är känsligare då stålet blir så tunt i eggen. För denna smala slipvinkel krävs ett hårdare stål. Med mjukare stål är oftast slipvinkeln upp emot 17 grader och mer än så i vissa fall för att knivens egg skall hålla över tid.Utseendet på bladet

Här är det tycke och smak som kommer in, föredrar du en vackert mönstrat damaskusblad med få eller flertalet lager, kanske ett högblankt polerat blad eller rent utav ett hammarbankat blad? Oavsett vilket anser vi att du skall välja det bladet som faller dig mest i smaken. Du skall ha dina knivar länge och de blir alltmer en inredningsdetalj i köket som du stolt visar upp när du har gäster hemma, du skall inte behöva gömma dina kvalitétsknivar i kökslådan. 


Denna hemsidan använder cookies för att fungera, läs vår Integritetspolicy för att ta reda på mer.